Hej mitt namn är Pia1255!


På Ålsta bor ca 300 SLB djur av dessa är ca 120 mjölkande kor, precis som jag. Våra namn är Elna, Rosa, Pia, Svana & Docka. Vi bor i en nybyggd ladugård från 2009 och har 160 sängar med mjölkrobotar. Vi bor i en lösdriftsladugård och äter och lever under KRAV:s regler. Vi äter ca 30kg gräs och dricker 150 liter vatten om dagen och så mjölkar vi i en mjölkrobot minst två gånger om dagen.

Kor är ett klövdjur av familjen oxdjur dvs kor, tjurar, kvigor och kalvar. Kalvar är avkomma av ko och tjur. Kvigkalvar är honor och tjurkalvar är hanar. Med dessa tamdjur kan man ha olika produktioner, mjölk, kött och även användas som dragdjur. Dragdjur är kastrerade tjurar som då kallas oxar eller stutar. Något annat som oxå tas till vara på vid slakten kan vara hornen och skinnet. Higland cattle är en av nötkreaturen som har långa horn.

Korthorninga boskap kom till europa under tidig stenålder men blev inte vanliga fören under järnåldern. Storleken och vikten varierar mycket beroende på ras. Tjurarna är oftast större än korna av samma ras. Mankhöjden ligger någonstans 95-195 cm. Vikten emellan 70-1700kg. Vuxenvikten uppnås vid ungefär 3års ålder. Den vanligaste kon i Sverige väger runt 600kg och en Jersey-ko 400kg. Juvret har fyra spenar, kor kan dock ha extra spenar dessa ger dock ingen mjölk. Nötkreaturen  har framtänder i underkäken men ej i överkäken. De har en sträv tunga för att kunna slita av gräset och använder sina tänder för att mala sönder sin föda. Kon har fyra magar, våmmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen.

Kvigor och Kor bär sina kalvar i 9 månader och är brunstiga var 21dygn i ca 18 timmar. En kviga blir könsmogen runt 12 månader. Vid tvillingfödsel mellan en kviga och en tjur är kvigan i 90% av fallen steril. När en kviga kalvat första gången blir kvigan en ko. När de kalvat börjar det producera mjölk och därmed påbörjar det sin laktation. Kor kan bli dräktiga upp till 20års ålder. Efter ca 3 månader efter en kalvning betäcks kon igen.

Nötkreaturen har oftast horn vilket utgör fara för djuren själva vid rangstrider men oxå farligt för skötaren. Våra kalvar avhornas innan 2 månaders ålder. Vanligast är avhorning inom mjölkproduktion. Dock finns en ras Rödkulla som aldrig får horn tillsammans med andra raser som aldrig får horn dessa kallas Kulliga.

Vanligaste sjukdomar som drabbar en ko i Sverige är juverinflammation, acetonemi, kalvförlamning.

I andra länder finns tuberkulos, mul- och klövsjukan, mjältbrand, boskapspest och galna kosjukan.